Logo

Surroundlyd

Surroundlyd er lyd som består av flere lydkanaler for å oppnå romfølelse og tilstedeværelse i filmen. Dette gjøres ved å ha flere høyttalere plassert rundt deg.

Surroundlyd slik vi kjenner det i dag ble først introdusert i 1976 da Dolby Surround ble lansert. Frem til 1982 var dette teknologi som var forbeholdt kinobruk, men i 1982 utviklet Dolby teknologien Dolby Pro Logic som var hjemmeversjonen av surrounddekoding og i 1987 kom de første produktene på markedet. Siden den tid har en rekke surroundformater blitt lansert for hjemmekinobruk.

Det brukes som regel 5 høyttalere for å oppnå surroundlyd. To fronthøyttalere plassert på hver siden av bildet (TV-en/lerretet) for å gjengi det som skjer i bildet og ved siden av, en senterhøyttaler for å gjengi det som skjer midt i bildet og stemmer, og 2 bakhøyttalere plassert bak deg eller på siden for å gjengi omgivelseslyd og effekter.

Bildet overfor viser et 5.1 oppsett. Dette er den vanligste surroundkonfigurasjonen. Her har man fronthøyttalere, senterhøyttaler, surroundhøyttalere og en subwoofer for gjengivelse av de dybe frekvensene.

Hvilke Surroundlyd kilder har man?
Den mest vanlige kilden til surroundlyd er film, men også TV-sendinger, TV-spill og musikk er ofte nå innspilt med surroundlyd. De forskjellige kildene kan benytte seg av forskjellige surroundformat. Nedenfor vises en oversikt over de hvilke surroundformater du får via de forskjellige kildene.

Kilde Surroundformater
DVD Dolby Digital, Dolby Pro Logic, DTS, DTS ES, Dolby Digital EX
Blu-Ray Dolby Digital, Dolby Pro Logic, DTS, DTS HD Master Audio, PCM, Dolby Digital Plus, Dolby True HD, DTS HD High Resoultion Audio
Digital bakkenett Dolby Digital, Dolby Pro Logic
HD-DVD Dolby Digital, Dolby Pro Logic
Satelitt Dolby Digital, Dolby Pro Logic
Digital kabel-TV Dolby Digital, Dolby Pro Logic
XBOX 360 Dolby Digital, Dolby Pro Logic
Playstation Dolby Digital, Dolby Pro Logic
Annonse