Logo

DVD filmer

De første filmene på DVD dukket opp i Japan i desember i 1996, i USA mars 1997, og den første tittelen i Europa i mars 1997.

Utvalget i de forskjellige regionene er dessverre meget forskjellig. Som på Laserdisc, får man det største utvalget av importfilmer fra USA. Japanske importfilmer er også et godt alternativ til utgivelser beregnet for det norske markedet. Japan ligger nemlig i samme DVD - region som Europa.

Utvalget på av DVD-filmer på det norske markedet passerte 3.500 våren 2003 noe som er en god del mindre enn i USA. Noen av filmene som er kommet ut på DVD i Norge utnytter heller ikke DVD formatets muligheter. Blant annet ble det ikke brukt letterbox - format på noen av filmene. Enkelte utgivelser er også ribbet for ekstrastoff som sone 1 utgivelsene har. Tvungen teksting på en rekke sone 2 filmer har også vært en frustrasjons faktor for filmentusiaster. Men problemet har blitt mindre med tiden og det kan virke som de europeiske filmdistrubutørene har skjønt at kvalitet lønner ser.

DVD - filmer er som regel utstyrt med Dolby Digital 5.1 surround - lyd og presenteres i sitt originale format.

Det er stor forskjell på utgivelsen. Noen inneholder kun filmen, mens andre innholder timevis med ekstrastoff og ekstramateriale. Et eksempel på slike filmer som inneholder alt er "Lord of The Rings" og "Terminator 2- The Ultimate Edtition"

Det finnes blant annet over 2000 pornografiske titler på DVD. Disse er som regel sonefri, men de fleste er ulovlig å selge i Norge.

Da de norske filmdistributørene anser Akers Mics og andre leverandørers salg av sone 1 titler som en som trussel mot dem, gikk de til rettsaker mot forskjellige selskap for å få dem til å stoppe importen av sone 1 filmer. Selv om det er disse forhandlerene selskapene kan takke for at det er så stor interesse for DVD og at det finne så mange spillere på markedet. Selv om filmselskapene har stort sett vunnet gjennom med sine krav er det fullt mulig å bestille sone 1 filmer fra USA via nettet.

Filmdistributørene mener også at DVD sone 1 er en trussel mot kinoene på grunn av at enkelte titler er i salg før de er kommet på kino i Norge. Derfor er blant annet kinopremieren i Norge flyttet nærmere USA premierene på enkelte store titler.

Annonse