Logo

DVD lyd

Lyden på DVD er noe av det som skiller DVD klart fra VHS. DVD tilbyr digital flerkanals lyd som langt overgår den analoge lyden fra en videospiller.

Lydsystemet for DVD var fra starten av ment å være Dolby Digital, bortsett fra i en region, nemlig Europa. Her jobbet Philips knallhardt med å få MPEG flerkanalslyd som standard. Det ble en hard kamp, som heldigvis endte med at Dolby Digital og MPEG ble sidestilt. Dvs. at filmdistributørene selv kan velge hvilket lydformat de vil utstyre filmene sine med. De første filmene som kom ut i Norge var utstyrt med MPEG digital - lyd, men nå er i praksis alle titler utstyrt med Dolby Digital og/eller DTS lyd, som også er et alternativ, men som enda er svært lite brukt på sone 2 filmer.

De første sone 1 DVD platene med DTS - lyd kom på markedet i Januar 1999. For å ta ut DTS - lyden fra DVD - spilleren, må man ha en spiller som kjenner igjen DTS - lyden.

Noen få av utgivelsene som er kommet ut i Norge, har vært utstyrt med både MPEG og Dolby Digital, alt etter hvilket språk man velger. Men dette gjelder ikke nye utgivelser.

Selv om en DVD er utstyrt med Dolby Digital lyd, DTS lyd eller MPEG betyr ikke det at filmen er utstyrt med 5.1 surround lyd. Det finnes nemlig utgivelser med 2, 4, 5 ,6 og 7 kanaler selv om det er Dolby Digital. Det er kun filmer merket med Dolby Digital 5.1 og/eller DTS 5.1/6,1 som gir skikkelig flerkanals digital surroundlyd.

De forskjellige lydformatene som brukes er:
- Dolby Digital 1.0 - Mono lyd (brukt på gamle filmer og kommentar spor
- Dolby Digital 2.0 - Stereo lyd hvor det kan være innkodet et Dolby Pro Logic lyd spor.
- Dolby Digital 5.0 - 5 kanals lyd uten egen subkanal. Brukes sjeldent.
- Dolby Digital 5.1 - 6 kanals lyd med egen subkanal. Mye brukt på nye filmer.
- Dolby Digital 5.1 EX - Nytt lydformat med en senterkanal bak. Brukt blant annet på Episode 1. Det samme som THX surround EX
- PCM 2.0 - Vanlig CD lyd i stereo
- DTS 5.1 - 6 kanals DTS lyd med egen subkanal
- DTS-ES 6.1 Matrix - DTS sitt svar på Dolby Digital 5.1 EX
- DTS-ES 6.1 Discrete - DTS sitt system med 7 helt diskrete lydkanaler. Brukt på T2 ultimate ed.
- MPEG 2.0 - MPEG multichannel stereo lyd.
Alt om MPEG, DTS og Dolby Digital finner du i vår surroundlyd guide.

Lyden på DVD - plater er i motsetning til Laserdisc et komprimert signal. Dette gir i teorien noe dårligere lyd enn på Laserdisc ved bruk av vanlig Dolby Pro Logic - lyd. Men om dette er hørbart kommer an på kvaliteten på resten av anlegget. Derfor bør du hvis du anskaffer deg DVD, skaffe deg en Dolby Digital dekoder/ receiver slik at du får fullstendig utbytte av dette fantastiske formatet.

DVD-Audio
DVD Audio er et nytt lydformat det har vært en del snakk om i det siste. Den endelige DVD-Audio 1.0 spesifikasjonen ble godkjent i februar 1999 og sluppet i mars. DVD-Audio produkter ble lansert i slutten av 2000.

Formatet er overlegent vanlig CD og består av 6 kanals digitallyd med 24 bits/96 kHz sampling. DVD-Audio plater må spilles av på egne spillere som takler dette formatet. Foreløpig har DVD Audio hatt en meget begrenset suksess.

Annonse