Logo

DVD opptak

DVD opptakerne har nå blitt så billig at de fleste store forhandlerne har fjernet VHS fra sine butikkhyller. I denne delen av guiden forklarer vi alt du trenger å vite om DVD opptak.

Dessverre for oss forbrukere har ikke selskapene klart å bli enig om en standard på opptakbare DVD plater. Dette vanskeliggjør valget DVD opptakere, men vi skal prøve å klargjøre dette her. De forskjellige opptaks standardene som finnes er:

  • DVD-R
  • DVD-RW
  • DVD-RAM
  • DVD+R
  • DVD+RW

De tre første standardene er godkjent av DVD forumet mens DVD+R/DVD+RW er utviklet av selskaper som er medlem av DVD forumet men standardene er ikke offisielt tatt opp av DVD forumet. Derfor kan egentlig ikke DVD+R/RW kalles DVD plater og de er heller ikke merket med DVD logoen. Hvilket format som er best er ikke like enkelt å fastslå, men det er klart at de alle har fordeler foran de andre. Her får du en oppsummering av egenskapene ved de forskjellige formatene:

DVD RAM
DVD-RAM er en standard som er lite brukt. Den er ikke kompatibel med vanlige spillere. Lagringskapasiteten er på 4.7 GB pr plate. Det er mest Panasonic som bruker denne standarden på sine DVD opptakere. Standarden gir utmerket redigeringsmuligheter da datane ikke trengs å lagres sekvensielt, men lagres der det er plass(akkurat som en harddisk).Platene er de dyreste og prisen ligger på fra ca 55 kr for en DVD-RAM plate. (juli 2005) En fordel med DVD-RAM er at platen er beskytte av en "caddy", som sikrer platen mot riper og andre skader(ikke i bruk på alle spillere).

DVD-R/RW
DVD-R og DVD-RW er en standard som blant annet Pioneer og Panasonic bruker på sine spillere. Disse standardene gir mulighet for opptak i en kompatibel modus som gir mulighet for avspilling i hvilken som helst DVD-Video avspiller. (Compatible Mode, Video Mode) Man har også mulighet for opptak i en annen modus som ikke gir kompatibilitet på alle spille (Video Recording Mode, VR modus), men flere muligheter. I kompatibel modus kan man ta opp 1 eller 2 timer på en plate mens i VR modus kan man ta opp fra 1 til 6 timer med video. Lagringskapasiteten er også her 4.7 GB. Det er mulighet for opptak på begge sider som gir totalt 9 GB med data. Prisene på tomme plater ligger fra ca. 4 kr for DVD-R plater og fra ca 15 kr for DVD-RW plater. (juli 2005) DVD-R er det mest kompatible formatet, mens DVD-RW er det mest kompatible overskrivbare formatet mot vanlige DVD spillere.

DVD+R/RW
DVD+R og DVD+RW formatene er laget blant annet av Philips, Yamaha og Sony. I utgangspunktet ble dette formatet laget for full kompatibilitet til vanlige DVD videospillere. Dette stemmer ikke helt, men ca 80% av spillerne takler dette formatet. Dette formatet har en god del fordeler overfor DVD-R/DVD-RW. Blant annet så kan man ta opp i flere "etapper" og spille i annen DVD spiller mellom hver gang, mens DVD-R/DVD-RW plater må "ferdiggjøres" før at den kan spille av i en DVD-videospiller. Prisene på tomme plater ligger på fra ca. 4 kr for en DVD+R plate, fra ca 11 kr for en DVD+RW plate og ca 70 kr for en DVD+R Dual Layer plate. (juli 2005)

Sammenligning av formatene
Vi har satt sammen en tabell for å vise forskjellene mellom de forskjellige overskrivbare formatene. Siden det er mulig å ta opp i en Video Recording modus på DVD-RW plater er det en egen kolonne for dette. Opptak i denne modusen er ikke mulig å spille av på alle DVD spillere, men kun på spillere som er forberedt for dette.(Som f.eks en rekke Pioneer og Denon spillere). Disse er merket med "RW Compatible". DVD-RAM vil heller ikke kunne spilles av på en vanlig DVD spiller (bortsett fra noen meget få modeller). Når det gjelder kompatbilitet for DVD-RW i Video Mode og DVD-RW så er disse omtrent like stor, med DVD-RW like foran. Funksjonene som er nevnt i denne tabellen er ikke nødvendigvis tilgjengelig på alle spillere.

Funksjon DVD-RW
Video mode
DVD-RW
VR modus
DVD+RW DVD-RAM
Antall overskrivninger >1000 >1000 >1000 >100.000
Pris media (juni 2003) Fra 30,- Fra 30,- Fra 30,- Fra 85,-
Oppdeling av opptak i titler i etterkant Nei Nei Ja ?
Innsetning av kapitler i etterkant Nei Ja Ja Ja
Fjerning av kapitler(reklame) Nei Ja Ja Ja
Legg til nye opptak Nei Ja Ja Ja
Slette opptak Nei Ja Ja Ja
Nødvendig med "Finalizing". Ja Ja Nei Nei
Delvis overskrivning av opptak Nei Nei Ja ?
Avspilling av opptak under opptak Nei Nei Nei Ja
Bildekvalitet CBR/VBR VBR VBR VBR
Opptakstid 1-6 timer 1-6 timer 1-6 timer 1-6 timer
Mulighet for timeslip Nei Ja Nei Ja
datamengde på media 4,7 GB 4,7 GB 4,7 GB 4,7 GB
Tosidig media (9,4 gb) Ja Ja Nei Ja
Tolags media Ja Ja Ja Nei

Hvilket format er best?
Som tidligere nevnt er det ikke så lett å si hvilket format som er best. Produsentene bak formatene hevder at deres format er best, og at konkurrentenes formater er dårligere. Det som er klart er at DVD+R/RW har de rimeligste opptakerne, DVD-R/RW har mest støtte av produsentene, at DVD-R er mest kompatibel med DVD spillere og at DVD-RAM gir mest muligheter. Sony og LG er produsenter som prøver å gjøre valget enklere. De har lansert spillere som takler både DVD-R/RW og DVD+RW slik at du ikke trenger å være redd for å velge galt format.

Opptakere med harddisk
På grunn av den begrensede plassen på DVD plater har det kommet en rekke opptakere på markdet som også er utstyrt med innebygd harddisk. På disse spilleren kan man ta opp timesvis med opptak med topp kvalitet for å deretter overføre det man ønsker til DVD plater.

Annonse